چاپ افست چیست ؟
چاپ افست یکی از مرسوم ترین شیوه های چاپ موجود درکشور است، این چاپ برای تیراژهای بالا و هرچیزی که بخواهد روی کاغذ چاپ شود اعم از چاپ کتاب،چاپ بروشور و کاتالوگ کاربرد دارد. دستگاه های چاپ افست بسته به مدل دارای سایز چاپ از 50*35 سانتی متر تا 100*70 و حتی در موارد محدود تا سایز 140*100 می باشند. مدل مرسوم چاپ رنک افست به CMYK مشهور می باشد، این حروف اختصار نام چهار رنگ اصلی به زبان آلمانی است، چاپ هر رنگ توسط یک ستون که به ستون رنگ معروف است انجام می گیرد و ترکیب رنگ های اصلی برای ساخت سایر رنگ ها برروی کاغذ انجام می پذیرد. در این مدل کلیه رنگها از ترکیب چهار رنگ فیروزه ای یا سایان (Cyan) ارغوانی یا مجنتا (Magenta) رنگ زرد یا یلو (Yellow) و رنگ سیاه یا کلید (Black Or Key) که به اختصار به آنها CMYK گفته می شود بوجود می آید. اختراع چاپ افست را به دو مخترع ، یکی امریکایی به نام ایرا، و روبل و دیگری آلمانی مقیم آمریکا به نام گاسیارها من نسبت می دهند. هر دو مخترع در حدود سال های 1904 میلادی ، این ایده را که می توان با فرم های لیتوگرافی چاپ غیرمستقیم انجام داد، بررسی و آزمایش می کردند. روش کار این دستگاه به این صورت است که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برمی گرداند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ میکنند.
در چاپ افست نخست آن چه را که باید چاپ شود بر روی صفحهای فلزی به نام زینک منتقل میکنند، سپس این صفحه را با مواد شیمیایی طوری حساس میکنند که فقط نوشتهها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به خود میگیرد. زینک را به دور نخستین استوانه میپیچند؛ طرح آن بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم برمی گردد. کاغذ سفید که به طور متوالی به دور استوانه سوم میپیچد مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم میگیرد. سرعت کار ماشینهای چاپ افست بیش از چاپ مسطح (حروفی) میباشد. زینک ها به طور معمول تا تیراژ 50000 عدد را به خوبی چاپ می کنند. از بزرگترین تولیدکنندگان ماشینهای چاپ افست درجهان کمپانی هایدلبرگ آلمان است. چاپ افست همواره روشی برای دستیابی به بهترین کیفیت و بالاترین تیراژ است. نحوه ی محاسبه ی قیمت چاپ در سیستمِ چاپ افست به این صورت است که از یک برگ تا 5000 برگ هزینه ای ثابت برای چاپ دریافت می گردد و با توجه به اینکه هزینه ی ساخت زینک نیز ثابت بوده و به تیراژ کار بستگی پیدا نمی کند با افزایش تیراژ چاپ هزینه ی چاپ هر برگ کاهش می یابد.چاپ افست برمبنای تقابل بین آب و مرکب شکل گرفته است. چاپ کارت ویزیت چاپ سربرگ، چاپ تراکت و برگه های تبلیغاتی، چاپ کاتالوگ، ست کامل اداری، چاپ پوستر، چاپ و ساخت پاکت، چاپ کارت تبریک و کارت پوستال از مواردی است که توسط چاپ افست فراهم می شود.
زینکهای لیتوگرافی عمدتاً ورقه های نازک و قابل انعطاف آلومینیومی هستند که به راحتی قوس برداشته ،خم می شوند .بنابراین می توان آنها را برروی سیلندر ماشین چاپ بست. زمانی که زینک بر روی سیلندر مخصوص خود در ماشین چاپ نصب شد استوانه ای را تشکیل می دهد که نوردهای آب و مرکب به راحتی می توانند به سطح آن برسند. هنگام انجام چاپ به روش افست بر خلاف دیگر روشها نیازی نیست که زینک با کاغذ تماس پیدا کند. مطالب مرکب خورده از روی زینک به سیلندر دیگری منتقل می شود که با لایه ای از جنس لاستیک پوشیده شده است و به آن سیلندر لاستیک می گویند. سیلندر سوم هم که در کنار سیلندر لاستیک قرار گرفته است و کاغذ را با پنجه های خود می گیرد سیلندر چاپ نام دارد. در این وضعیت ،تصویر و مطالب مرکب خورده از سیلندر لاستیک به روی کاغذ منتقل می شوند. فشار بین سیلندر لاستیک و سیلندر چاپ ،فرایند چاپ را عملی می سازند.